Puola
- Gdansk, Gdynia, Sopot -

Matkaseurue: Tee
- Gdansk, Gdynia ja Sopot muodostavat kolmoiskaupungin, jota kutsutaan Puolan rivieraksi. Sopotissa on kaksi kivaa ja pitkää asiaa: Euroopan pisin aallonmurtajalaituri Molo, minkä päästä voi vaikka hypätä merirosvolaivaan ja huikea kävelykatu Monte Cassino Street, joka toi etäisesti mieleen Barcelonan La Ramblan. Gdynia on silti mukavampi paikka. Gdanskissa emme paljon hölmöilleet, mutta kuulimme, että siellä kannattaa ottaa tukeva ote lompakosta ja mennä kierrokselle vanhaan kaupunkiin.
Sopotissa ja Gdyniassa biitsiä riittää ja paikallinen olut Lech (saman niminen henkilö on toiminut myös Puolan presidenttinä) virtaa, mutta siellä on suhteellisen yllätyksellinen sää. Parhaimpana mahdollisena loman ajankohtana heinä- ja elokuun vaihteessa rannalla satoi vettä ja oli 14 astetta lämmintä. Puolalaisten suurinta herkkua ovat kokkareet (dumpling). Ehkä vähän oksettava ulkonäkö pettää pahasti, sillä raviolimaisen kokkareen sisällä odottava lihapulla ja maukas liemi toimivat hienosti yksiin. Toinen puolalainen makunautinto on Hot Dog. Gdynialainen grilliravintola myy niitä 0,5 eurolla sisältäen kaikki mausteet.
Vietimme ensimmäisen yön gay-ystävällisessä hotellissa. Meillä on käynyt hurjan hyvä onni hotellien suhteen. Tässä Gdanskin lähiössä tuli heti selväksi, että puolalaiset laittavat aitoja ja kaltereita ihan joka paikkaan. Sen toisaalta ymmärtää, koska Puolassa pöllitään kaikki - jopa metalliset sillat. Gdynian minikummitusjunassa pelottavinta oli laitteen pitäjä. Ainoastaan tasarahaa vastaanottanut kaveri juoksi perään raiteille, heilui aidon kokoinen muovikirves kourassa, työnsi junalle lisää vauhtia ja otti matkustajista valokuvia. Ensi kerralla kiitän sekopäätä tuntuvilla tipeillä.